Blogg

Kennelträff 2015

8 nov 2015

Årets kennelträff var den 3 oktober på Järvsö Brukshundklubb. Vädergudarna var med oss så solen sken och hösten visade sig från sin bästa sida. Vi var ett glatt gäng som samlats med våra Vesslavikare för att träna tillsammans och prata och ha det trevligt! På dagens schema stod det Agility och Rallylydnad. Vi tränade på dessa grenar under dagen och sedan avslutades det hela med årets kennelmästerskap! Vinnare blev Tonje & Yatzy som utförde det hela mycket snyggt och snabbt :) GRATTIS!!! Tack alla ni som var med och gjorde detta till en jätterolig dag :)

/dsc_0723.jpg

Ny Viltspårschampion!

10 aug 2015

STORT GRATTIS!!!
Till Saara Kurvinen & Vesslavikens Mygla som i år blivit Svensk Viltspårschampion!
Bra jobbat :D

 

Grattis första april-kullen!

1 apr 2015

Idag är det fyra år sedan min allra första kull föddes! Oj vad tiden går fort när man har roligt! Jag älskar verkligen att föda upp labradorer det ger så mycket energi och glädje att få följa dessa små valpar från födsel till sin alldeles egna familj! Det är så kul att få små meddelanden och bilder från glada valpköpare som berättar om allt roligt de gör med sin labbe :)

Nu nalkas påsken med lediget och förhoppningsvis sol och vårväder! Jag tänkte ta mej ut i skogen som tinat fram och träna lite jaktapportering :)

Jag hoppas att alla ur 1a april kullen får en härligt hundig födelsedag idag :)

 

Utställning i Rättvik

10 nov 2014

I söndags var Dundra & Axa på utställning i Rättvik och det gick strålande!
Vesslavikens Spexa - Axa fick ett exellent och mycket fin kritik :)
Sångfågelns Cornelia - Dundra vann jaktklass med ett CK och blev sen BIS jakt 4:a

Viltspår och Jaktprov

7 okt 2014

Förra lördagen var jag & Dundra samt Fanny & Axa på viltspårsprov anlagsklass  i Arbrå. Vi blev båda godkända även om Axa gjorde ett överlägset bättre jobb. Axa spårade sina 600 m helt klockrent på 8 minuter! Dundra gjorde oxå ett bra jobb men hann även med att spåra lite fåglar eller vad det nu var som störde koncentrationen där på mitten nånstans. När hon avklarat det så fortsatte hon sitt viltspår och klarade det på 17 min :) Så nu väntar öppenklassen!

På söndagen sen var jag och Dundra på jaktprov i Härnösand. Ett mycket trevligt prov som Anita Norrblom dömde. Dundra klarade alla delar utmärkt om det inte varit för att hon pep lite igenom hela provet *arg*.

Kritiken lyder: En stabilt arbetande tik som löser provets alla delar på ett mycket bra sätt. Hon är stark i det självständiga arbetet och väl i hand där det kräv. Idag belastas hon dock kraftigt av sin ljudlighet! Ett tredjepris.

Nu vet jag dock att det är själva provssituationen som gör att hon piper. På riktig jakt är hon lugn och tyst....det måste man ju annars kan man ju missa nåt ;-)


Så nu blir det inga mer B-prov för Dundra nu är hon "bara" min jakthund!

Dundra till vänster & Axa till höger! Stoltatjejer :)

Varmviltsinternat 2014

16 sep 2014

Förra helgen var jag och Dundra på varmviltsinternat hos HC Jakt. Vi började lördagen med träning på linje med mycket markeringar, sök, och dirigeringar. Det avlossades massvis med skott och stressnivån på de flesta hundar var rätt hög :) Vi jobbade från 8 på morgonen till ca 17 på em med avbrott för lunch så på kvällen var hundarna rätt trötta! (jag med)

På söndagen var det samling kl 05,30 och då var det dax för gåsjakt! Tyvärr hade gässen tagit sovmorgon så de hann aldrig komma, däremot sköt vi lite duvor. Efter lunchen (kl 10) så gav vi oss ut på andjakt istället och då fick vi desto större fångst. Dundra skötte sig utmärkt hela dagen hon var lugn och tyst och apporterade glatt allt!
Efter denna helg var både jag och Dundra trötta men roligt hade vi :)

Helgen efter denna hade Henry ännu ett internat och då lämnade jag Dundra hemma och var med "på andra sidan" som skytt! Det var länge sedan jag både skjutit och jagat men det var jättekul att vara med och jag lyckades faktiskt skjuta en and ;) Så nu tänker jag nog fortsätta jaga lite denna höst! Det var så kul att se att Dundra som kan gnälla på jaktprov faktiskt är tyst på jakt! Så nu vet jag att hon fungerar på jakt och det är faktiskt huvudsaken :)

 

 

Hur motionerar du din hund?

1 sep 2014

Jag har funderat lite på hur vi i dagens samhälle motionerar våra hundar. Om man ser på hur vi ursprungligen hade våra hundar så var det ju på grund av att vi behövde dem för att hjälpa oss i vardagen. Var man bonde så hade man vallhundar som man använde för att hjälpa till med boskap. Var man jägare hade man jakthund som hjälpte till att skaffa mat på bordet osv. På den tiden behövde man inte ens tänka på att motionera sin hund för det skedde automatiskt i och med att den arbetade hela dagarna. Både mentalt och fysiskt!

Idag är den övervägande delen av våra hundar endast till för sällskap så hur gör vi då för att på bästa sätt motionera våra hundar? Hunden har än idag samma behov av motion som de hade på den tiden då vi faktiskt behövde hunden som ett redskap!

För mej personligen faller det sej rätt naturligt med motionering. Jag har ju labradorer som jag tränar och tävlar i främst jaktapportering. Eftersom denna ras ursprungligen är avlad för jakt på fågel så tränar jag mycket både på land och i vatten. Ofta kan hunden få simma långa sträckor och ta sig fram i mycket kuperad och snårig terräng för att finna fågeln eller dummien som den skall hitta. Jag tränar flera dagar i veckan och då ofta 1-3 timmar i taget. Givetvis med vila och passivitetsträning varavat med olika övningar i varierande terräng. Denna träning är helt optimal för att hålla hunden i rätt form och eftersom Retrievern är avlad för detta arbete under århundraden så är detta bland det bästa dom vet!

Självklart kommer det perioder i livet då man inte hinner träna lika mycket och då då försöker jag tänka på att lägga in lite extra intervallträning i de dagliga promenaderna. Till exempel kan man ha en bollkastare med på promenaden och skicka iväg bollar långt. Då tränar man både "stadga" att stanna kvar på kommando, "minnet" att komma ihåg vart bollen landade, "noserbete" den sista biten fram till bollen samt kondition! Eller så kan man gömma bollen i ett snår så hunden får leta, det är jättebra nosarbete men även lite kondition. Har man barnen med sig på promenaden så kan man be dom gömma sig och hunden får leta upp barnet i skogen, det tycker ofta både barnet och hunden är jättekul!
Utöver de dagliga promenaderna så brukar jag ta med hundarna på mina joggingturer eller påen cykeltur och då är det extra bra om de kan vara lösa så springer dom säkert dubbelt så långt som en annan ;)

Jag tycker att det bästa sättet att motionera sin hund är att se till vad har den ursprungligen haft för arbetsuppgifter. Varför avlade vi männskor fram just din ras? Vad användes den till ursprungligen? Varför valde du just den rasen? Har du en whippet, låt den springa, prova på lure coursing jag lovar att den kommer ÄLSKA det! Har du en border collie gå en vallkurs och låt den valla! Har du en Siberian Husky låt den dra! Du kommer märka vad roligt din hund har när den får använda sina rasegenskaper och göra det den egentligen är expert på!
Och oavsett ras så älskar alla hundar att nosa/spåra så lägg gärna spår av olika slag till din hund, människospår, blodspår kanske ett korvspår! Börja med korta spår som du sedan gör längre och med oilka vinklar detta är bra för både knopp och kropp!

Och har du "bara" en hund som är avlad för sällskap så kanske inte den kräver lika mycket motion som en arbetande ras MEN det är ofta dessa små raser som har lätt att bli överviktiga så motionen är faktiskt lika viktig här! Även dessa små raser härstammar ju faktiskt från vargen och dom vill promenera och inte bara i staden och efter vägar utan ge er ut i skogen och låt hunden klättra över stock och sten! Detta ger fina muskler och bra kondition!

Detta var mina tankar om motion hoppas jag har inspirerat någon :)

 

 

Fanny & Axa!

1 sep 2014

I Lördags var Fanny och Axa och tävlade rallylydnad och har nu lyckats få ännu en titel RLD N Så nu heter hon:
LP1 RLD N Vesslavikens Spexa. Ni är superduper duktiga :D STORT Grattis!

Och inte nog med detta så tävlade dom agility igår och kom 3:a i första loppet diskad i andra och 6:a i sista!
Bra jobbat! Inte illa att plocka meriter i så många grenar samtidigt, det är ju tydligt att labben är mångsidig :)

Axa har tävlat apell spår

20 aug 2014

I söndags debuterade Fanny & Axa Apell spår och det gick ju toppenbra. Det slutade medd en andraplacering och uppflyttad till lägre spår! Bra jobbat flickor ;)

/axi-apell.jpg

 

Axa på Rallylydnad!

9 aug 2014

Lördagen den 2 augusti var Fanny & Axa på rallylydnadstävling med fint resultat!
De kom på en fjärdeplats av 26 startande! Bra jobbat :)

 

Kennelträff

20 jul 2014

Årets kennelträff kommer att bli lördagen den 16 augusti. Plats är ännu ej spikat så jag återkommer med mera info inom kort! Jag hoppas att så många som möjligt kan komma så vi får ses för att umgås, träna hund och ha det trevligt!

Anmäl till min mail om ni kommer eller ej senast den 11 augusti. Ha en fortsatt trevlig sommar :)

Sommar!

14 jul 2014

Äntligen är sommaren här och det med besked! Härliga dagar i stugan vid havet och på stranden :)
Vi och hundarna njuter i fulla drag :) Dock medför ju sommaren en del besvär oxå. Eftersom dessa labbar älskar att bada så har lilla Pärla dragit på sig en urinvägsinfektion och Dundra både vattensvans och fukteksem :/ Men men inget som inte går lätt att bota :)

Pärla är faktiskt en riktig liten Pärla hon är så lugn och duktig...lite dålig på att bli rumsren är hon allt, men det kommer!
Det är så otrolig tkul att ha valp igen det finns inget roligare än att träna en glad liten valp :)

Alla valpar som nu flyttat och bor med sina nya familjer verkar det gå så bra för, det känns jätteroligt :)  Det är så kul att få små uppdateringar och bilder via mail sms och facebook! Snart är de 12 veckor så då är det dags för 12-veckorssprutan och den sista avmaskningen!

Nu har alla valparna åkt!

25 jun 2014

Nu är valparna 8 veckor och i helgen flyttade de till sina nya ägare. En valp bor nu i Ljusdal en i Gävle en i Norge och en tik bor kvar hos oss. Bilder kommer inom kort. Det känns ju alltid lite i hjärtat när de små ska flytta men eftersom jag är noga med vart de hamnar så vet jag att dom får det bra i sina nya hem :)

Detta är lilla Yatzy som numera bor i Norge <3

Valparna 7 veckor

14 jun 2014

Idag är valparna 7 veckor. Det har varit en händelserik dag, jag har gjort valptest på samtliga och det var intressant , nu vet jag i vilket hem de små passar bäst :) Valparna har även fått prova att bära fågel och det var väldigt spännande tyckte dom! Jag har också knäppt "ståbilder" och huvudbilder på dem och guud va fina dom är :)

Överlag så är jag jättenöjd med denna kull. Det är ett gäng sköna valpar med jättetrevligt temperament och fin exteriör!
Att jag själv ska spara en valp känns superkul jag tror att hon kommer att bli en liten "Pärla" ;)

Nu ligger dom alla fyra och sover som små grisar :)

Bilderna hittar ni här!

 

Valparna 6 veckor

9 jun 2014

Nu är valparna drygt 6 veckor och hur roliga som helst :)
I helgen har jag "tränat" dom i att ha sovmorgon på söndagen vi sov allihopa till kl 9 ;)
Vi tränar oxå på att åka bil ibland och det går bara bra! Många vill ju komma och titta på valparna så dom har träffat mycket olika människor och även två golden en labbe och en fransk bulldog. Perioden upp till 12 veckor är då som valpen är som mest öppen för att knyta nya kontakter så tänk på att socialisera den så mycket som möjligt då!

                                              

 

← Äldre inlägg